A perui Andok lámái

2012.01.18. 17:56 markctoth

Közel 7500 kilométereses hosszával az Andok (spanyolul: ‘los Andes’, angolul: ‘the Andies’) a világ leghosszabb lánchegység-rendszere, itt találhatóak a világ legmagasabb csúcsai a Himaláján kívül. A hegység átlagos magassága 4000 méter körül van, keletkezése a csendes-óceáni (elsősorban a Nazca Kéreglemez) és a kontinentális (Dél-Amerikai Lemez) lemezek ütközésének köszönhető, klasszikus lemeztektonikai folyamat eredményeként. Az észak-amerikai Sziklás-hegység (‘Rocky Mountains’) kvázi dél-amerikai folytatásaként a kontinens nyugati felén végíghúzodó hegységrendszer, amely 7 ország területét érinti (Argentína, Bolívia, Chile, Kolumbia, Ecuador, Peru, Venezuela), a mai napig mozgásban van: ezért is a gyakori földrengések, vulkánkitörések. Legtöbb 6000 m feletti csúcsa elsősorban Argentína, Peru és Chile területén található. Legmagasabb csúcsa az Aconcagua (‘Cerro Aconcagua’) a maga 6962 méterével. Három részre szokás tagolni: Déli-Andok, Közép-Andok, Északi-Andok (ez utóbbi további két markánsan elkülöníthető részre tagolódik: Nyugati Kordillera, Keleti Kordillera). Az Andok top10 legmagasabb csúcsát az alábbi táblázat szemlélteti:

SSZ.

MAGASSÁG

NÉV

ORSZÁG

1.

6962 m

Aconcagua

Argentína

2.

6893 m

Ojos del Salado

Argentína/Chile

3.

6795 m

Monte Pissis

Argentína

4.

6770 m

Cerro Mercedario

Argentína

5.

6768 m

Huascarán

Peru

6.

6759 m

Cerro Bonete

Argentína

7.

6758 m

Nevado Tres Cruces

Argentína/Chile

8.

6739 m

Llullaillaco

Argentína/Chile

9.

6658 m

Walther Penck-csúcs

Argentína

10.

6638 m

Incahuasi

Argentína/Chile

 

De mit is lehet tudni az Andok perui részéről, amit tudni érdemes? Először is a Közép-Andok és az Északi-Andok déli része húzódik az ország területén. Az Andok 10 legmagasabb csúcsa közül 1 található Peruban: a Huascarán (vagy ‘Nevado Huascarán’), amely a Blanca-hegységben fekszik és déli csúcsának 6768 méteres magasságával a kontinens ötödik helyezettje (‘Huascarán Sur’). A csúcs a róla elnevezett Huascarán Nemzeti Parkban található, 1932-ben érték el először egy német-osztrák expedíció tagjai. Az Inka Ösvény a perui Andok más részein halad, így az említett csúcs sajnos nem látható róla. Azon országok legmagasabb pontjait, amelyeket az Andok érint  a következő tábla mutatja:

SSZ.

ORSZÁG

NÉV

MAGASSÁG

1.

Argentína

Aconcagua

6962 m

2.

Chile/(Argentína)

Ojos del Salado

6893 m

3.

Peru

Huascarán

6768 m

4.

Bolívia

Sajama

6542 m

5.

Ecuador

Chimborazo

6310 m

6.

Kolumbia

Nevado del Huila

5750 m

7.

Venezuela

Pico Bolívar

4978 m

 

A fenti csúcsokhoz képest az Inka Ösvény legmagasabb ránk váró pontja 4200 méter körül (‘Dead Woman’s Pass’) úgymond piskóta. Hát nem egészen. A perui Andokban egyébként nem kevesebb mint 37 darab 6000 méter feletti csúcs található, egy kis figyelmet ezért méltán megérdemelnek. Íme a top10 lista:

SSZ.

MAGASSÁG

NÉV

RÉGIÓ

1.

6768 m

Huascarán Sur

Ancash, Peru

2.

6655 m

Huascarán Norte

Ancash, Peru

3.

6617 m

Yerupajá

Ancash, Peru

4.

6425 m

Coropuna

Arequipa, Peru

5.

6395 m

Huandoy

Ancash, Peru

6.

6377 m

Coropuna Casulla

Arequipa, Peru

7.

6372 m

Asungate

Cusco, Peru

8.

6369 m

Huantsan (Tunsho)

Ancash, Peru

9.

6345 m

Chopicalqui

Ancash, Peru

10.

6344 m

Siula Grande

Lima-Huánuco, Peru

 

Végül visszakanyarodván még kicsit a bejegyzés címéhez: az Andok népszerű teveféle párosujjú patása a láma, ami a guanakók háziasítása révén egy ember által teremtett bociszemű lény. Talán egyedül ősében különbözik az alpakától (amit a vinyuka háziasításából származtatnak), ami szintén egy népszerű helyi kreatúra, de a legtöbben gyapjúpulcsi formájában találkoznak vele síeléskor. Ugatni egyik sem tud, viszont harapni és nyalogatni igen. Ezt a két tevékenységet kiszámíthatatlan egymásutániságban ismétlik simogatás hatására. Nos, e távoli világ romantikus teremtményei haszontalan jószág hírében állnak a teherhordás területén. Nemhogy egy ember súlyát nem képesek megtartani, még közepesen nagy tömegű áru szállítására is alkalmatlanok hosszútávon. Nemhiába tartják őket inkább gyapjukért, kevésbé húsukért. Egy alpaka pulóver szép összeget kóstál bárhol a világon. Fentiekből kifolyólag számításba sem jöhetnek hegyi teherhordásnál, ezért itt is inkább összvéreket és lovakat használnak, mivel jak nem terem errefelé.

Rossz nyelvek szerint a spanyol konkvisztádoroknak egy hajónyi lovas század révén sikerült néhány óra leforgása alatt leigázni az egész inka birodalmat azok kezdetleges fegyverei és félkegyelmű jószágai (értsd: láma) miatt. Valószínűleg ezután a szomorú incidens után vonultak önkéntesen örök számüzetésbe az Andok kietlen vidékére. Arról már nem szól a fáma, hogy a magyar szlengben kialakult “de láma vagy!!!” sértés is innen eredeztethető-e. De ne merüljünk etimológiai mélységekbe, induljunk inkább lámaország kapuján át inkaföldre…

A bejegyzés trackback címe:

https://7summit.blog.hu/api/trackback/id/tr833574382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása