Seven Summits: A blog

2012.01.05. 19:50 markctoth

Ez most egy blog. Akármilyen hihetetlen. Kezdő fajta, ne is firtassuk tovább. Belemenni, hogy miért itt, miért most, miért így, teljesen felesleges. Ezekre a kérdésekre a válasz ugyanis egy újabb kérdés lehet csak: miért ne?

Miért ne lehetne leírni ezt-azt, ami az ember körül történik. Főleg, ha azok a dolgok a legtágabb értelemben vett nagyvilágban történnek. Egy olyan nagyvilágban, amely színes, változatos, pezsgő, veszélyes, hatalmas, kegyetlen, vagy egyszerűen csak: más. Kicsit lassabb. Vagy épp sokkal gyorsabb. Minket távoli fényévekkel megelőző űrtechnológia. Vagy épp sötét középkor.

Miért ne lehetne a kalandos utazásokról szóló élménybeszámolókat egy vézérmotívum köré fűzni, hogy aztán valamikor egy eleje-vége történet születhessen úgy, hogy a szó szoros értelmében annak a történetnek igazából se eleje, se vége nincsen? Miért ne lehetne csak a történetírás öröméért írni?

És végül miért ne lehetne a fenti vezérmotívum alapja a hétvégi kirándulásokból először hosszabb-rövidebb hegyi túrákká érő, majd komoly magashegyi expedíciókká fejlődő, végül pedig egy teljesítményorientált outdoor életmódban kiteljesedő élményösszesség? Mindez távoli, néha szó szerint “madárlátta” helyeken, vagy épp ott, ahol még a madár se jár. Izgalom, kaland, személyes célkitűzések. Semmi intrika, pletyka, celebvilág. Valódi helyszínek, valódi küzdelmek, valódi hősök. Távol kis hazánktól, mélyen az ismeretlenben. Izzadtan, fáradtan, elcsigázva. Ahogy az lenni szokott.

Az életszagot egy konkrét fizikai célkitűzés árasztja: feljutni a világ hét kontinensének hét legmagasabb hegycsúcsa közül legalább hatra 2014-ig. Nem másokkal versenyezve, nem bármi áron, pusztán a kihívás és a kitartás kedvéért. Önmagunk céljából, de nem öncélúan. Kiváncsiságtól vezérelve, hogy vajon milyen lehet Afrika, Dél-Amerika, Európa, Észak-Amerika, Ausztrália (és Óceánia), az Antarktisz és esetleg Ázsia legmagasabb pontján állva letekinteni a lábaink előtt elterülő végtelenre.

Ezért Seven és ezért Summits. Kilimanjaro, Aconcagua, Elbrus, Denali, Puncak Jaya, Vinson, Everest. Sejtelmes fogalmak, melyek köré gyakran egész kultúrák, mitológiák, és emberi sorsok épülnek.

De nem csak seven és nem csak summits, hanem sokminden más. Más helyek, más tájak, más emberek. Na és persze más hegyek is, vagy éppenséggel csak dombok. Domborulatok.

A cél eléréséhez szükséges hosszú út során pedig fotózás, filmezés, ismerkedés és élmények papírra vetése, majd mindezek megosztása. Azokkal, akiket érdekel. Senkire se erőltetve, senkinek se tukmálva, senkit meg nem bántva. Egy kényelmes karoszékből az esti tej (sör) mellé.

Valahogy így él egy blog az én képzeletemben.

A bejegyzés trackback címe:

https://7summit.blog.hu/api/trackback/id/tr933522576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása